v
Geri
Yazdır
EDEBİYAT FAKÜLTESİ - ARKEOLOJİ - ARK244 - (Seç.) Anadoluda Ölü Gömme Gelenekleri II
Ders Bilgileri
Fakulte Adı: EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Bölüm Adı: ARKEOLOJİ
Öğretim Düzeyi Adı: Lisans
Ders Adı: (Seç.) Anadoluda Ölü Gömme Gelenekleri II
Ders Kodu: ARK244
Dönem: 04
Teorik: 2
Uygulama: 0
Laboratuar: 0
Kredi: 2,0
Akts Kredi: 3,0
Ders Tipi Adi: Seçmeli
Ders Dili: Türkçe
Dersin Koordinatörü: Bölüm Başkanlığı / Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Öğretim Üyesi: Doç.Dr. BAŞAK BOZ
Dersin Yardımcıları:
Dersin Amacı: Arkeolojik toplulukların anlaşılmasında ölü gömme adetlerinin öneminin anlaşılması. Eski toplumlardaki ölü gömme adetlerinin incelenmesi ile toplumların ölüme bakış açıları, ritüelleri, inanç dünyalarına ışık tutulabileceğinin öğrenilmesi. Ölü gömme adetleri araştırmalarına yeni teoriler ve metotlar ışığında yaklaşımların öğrenilmesi.
Dersin İçeriği: Ölüm Arkeolojisinde kuramsal yaklaşımlar. Ölüm ritüellerine Antropolojik Bakış. Ritüeller ve iktidar. Paleolitik dönemde ölüm ve sembolizm. Neolitik Dönemde bedenler üzerinden toplum inşası. Ritüel Objeleri: Kırmızı aşı boyası. Toplumsal bellek- ritüeller ilişkisi. Örnek çalışma: Çatalhöyük. Gömü ritüelleri ve mekan ilişkisi.
Ders Kaynak:
Ders Kaynak Önerilen: 1- Atakuman, Ç., Karakoç, M., Gemici, H.C., 2019. Ölüyüm gömmek ya da gömmemek: Paleolitik çağda bedenin nesnelliği ve mekansallığı. Tas 5, Ege Yayınları, İstanbul.
2- Boz, B &L.D. Hager 2013. Living Above the Dead: Intramural Burial Practices at Çatalhöyük. Humans and Landscapes of Çatalhöyük: Reports from the 2000-2008 Seasons Vol.8 Chapter 19:413-440. Institute of Archaeology. Cotsen Institute of Archaeology Press.
3- Doğan, B., 2017. Toplumsal belleğin aktarılmasında ritüellerin, Mitlerin ve Törenlerin Rolü. Arkeolojik Şeyler (ed) Duru, G., Eren, K., Koparal, E.,Teorik Arkeoloji Grubu 2, Ege yayınları, İstanbul.
4- Hürmüzlü, B., 2019. Ölümün sembolleri: “Kapı” imgesi ve “Eşik” metaforu. Arkeoloji ve Göstergebilim, Tas 3, Ege yayınları, İstanbul
5- Ingman, T., Özbal, R., 2019. “Ölüm Arkeolojisinde Kuramsal Yaklaşımlar” Momento Mori. Ölüm ve Ölüm Uygulamaları. (ed) Büyükkarakaya, A.M., Aksoy, E.B., Ege yayınları, İstanbul.
6- Kolankaya-Bostancı, N., 2019 “Paleolitik çağ’da Ölüm ve Sembolizm”. Momento Mori. Ölüm ve Ölüm Uygulamaları. (ed) Büyükkarakaya, A.M., Aksoy, E.B., Ege yayınları, İstanbul.
7- Kuijt,I., 2019. “Kadim olan hatırlar: Neolitik dönemde sembolik hatırlama ve unutma yapıları”. Momento Mori. Ölüm ve Ölüm Uygulamaları. (ed) Büyükkarakaya, A. M., Aksoy, E. B., Ege yayınları. İstanbul.
8- Özbaşaran, M., 2019. Tarih öncesinin renk dünyasında kırmızı. Tas 3, Ege yayınları, İstanbul.
9- Özbudun, S., 2019. “Var Git Ölüm”: Ölüm ritüellerinde Antropolojik bir bakış”. Momento Mori. Ölüm ve Ölüm Uygulamaları. (ed) Büyükkarakaya, A.M., Aksoy, E.B., Ege yayınları, İstanbul.
Diğer Bilgiler
Ön Koşul Dersleri:
Ön Koşul:
Web Sitesi:
Etik Kurallar:
Ölçme Değerlendirme Yönetimi:

Trakya Üniversitesi

 

İletişim

  • Ders planlarınız ile ilgili sorunlarınızı için aşağıdaki numaraları arayabilirsiniz.           Trakya Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
  • Bilg.İşl. Sinan SÖNMEZ                                 Tel: +90 (284) 223 42 10 / 1175         Bilg.İşl. Süleyman ATAKAN                         Tel: +90 (284) 223 42 10 / 1177
  • Bologna süreci ve süreçlerle ilgili sorunlarınız için
  • Tel: 0 284 235 90 88 Dahili: 5                     E-posta : bolognaofis@trakya.edu.tr Web:https://student.trakya.edu.tr/

2024 KION © Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Şartları Hüküm ve Koşulları