Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi
Eğitim Öğretim Bilgi Sistemi
Anasayfa
Bologna
Akademik Programlar
İletişim
Avrupa Kredi Transferi Sistemi (AKTS) Nedir?
Bologna Süreci
Erasmus+ Nedir?
Diploma Eki
Erasmus Kalite Politikası
Duyurular
Haberler
Ön Lisans
Lisans
Yüksek Lisans & Doktora
Loading…
Loading…
Geri
Yazdır
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ - BESLENME VE DİYETETİK - BES 223 - Beslenme İlkeleri I
Fakulte:
10
Bolum:
4
Ders Id No:
15520403732384
Katalog Id:
69488
Ders Tipi:
0
Ogretim Duzeyi:
2
Ogretim Turu:
1
Ders Bilgileri
Fakulte Adı:
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Bölüm Adı:
BESLENME VE DİYETETİK
Öğretim Düzeyi Adı:
Lisans
Ders Adı:
Beslenme İlkeleri I
Ders Kodu:
BES 223
Dönem:
03
Teorik:
2
Uygulama:
0
Laboratuar:
4
Kredi:
4,0
Akts Kredi:
5,0
Ders Tipi Adi:
Zorunlu
Ders Dili:
Türkçe
Dersin Koordinatörü:
Bölüm Başkanlığı / Ana Bilim Dalı Başkanlığı
Öğretim Üyesi:
Öğr.Gör. Murat GÜRBÜZ
Dersin Yardımcıları:
Dersin Amacı:
Beslenmede yer alan enerji ve makrobesin ögelerinin (karbonhidrat, protein, yağ) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki öneminin kavranması ve farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji ve besin öğeleri gereksinmeleri ile bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilerek diyet örüntüsünün oluşturulması amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği:
Beslenme, besin, besin öğesi gibi kavramların öğretilmesinin yanı sıra; karbonhidratların, proteinlerin ve lipitlerin yapısı, özellikleri, sınıflandırılmaları, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, eksik veya aşırı alımlarının vücutta oluşturduğu sağlık problemlerini içerir.
Enerji, enerji metabolizması, enerji harcaması ve gereksinmesinin belirlenmesini içerir.
Besinlerin; besin öğesi içeriklerinin, işleme-pişirme yöntemlerinin ve geleneksel yemek tarifelerinin; beslenme ilkeleri çerçevesinde laboratuarda uygulanmasını esas alır.
Ders Kaynak:
1. Baysal, A. (2004). Beslenme. Hatiboğlu Yayınları:93, 10.Baskı, Ankara.
2. Gibney, M.J., Hester, H.V., Kok. F.J.(2002). Introduction to Human Nutrition (Ed by), Blackwell Publishing Company.
3. Brown, A. (2000). Understanding Food: Principles and Preparation, Wadsworth/Thomson Learning, USA.
4. Berdarier, C.D. (2002). Handbook of Nutrition and Food (Ed by), CRC Press.
5. Mahan, L.K., Stump, S.E. (2017). Krause’s.Food, Nutrition & Diet Therapy (Ed by), 17 th Edition,
Elsevier (USA).
Ders Kaynak Önerilen:
Diğer Bilgiler
Ön Koşul Dersleri:
Ön Koşul:
Web Sitesi:
Etik Kurallar:
Ölçme Değerlendirme Yönetimi:
Ders Bilgileri
Genel
Akts İş Yükleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Haftalık Konular
Değerlendirme Sistemi
Dersin Program Cıktılarına Katkısı
Dersin Kategori Listesi
Eğitim Öğretim Yöntemleri